Zakaj ne kupovati cenenih kitajskih LED svetil

Trg LED svetil se je zadnja leta tudi v Sloveniji povečal za kar nekajkrat, predvsem iz razloga ekonomičnosti uporabe in dostopnejših cen, ki so razlog vse večje konkurence. Vedeti pa moramo, da se je zaradi vse večje priljubljenosti na trgu začelo pojavljati vse več cenenih kitajskih izdelkov, ki ne, da niso lahko samo nevarni za uporabo, ampak ne dosegajo želene svetilnosti ter lahko škodujejo našim očem zaradi nepravilne barvne reprodukcije. Taka LED svetila zaradi nekakovostne izdelave tudi ne dosegajo obljubljenih 20-50.000h ur delovanja.

Glavni razlogi, zakaj ne kupovati omenjenih LED svetil:

Nekakovostna izdelava in možnost pregrevanja

Zaradi pritiska potrošnikov po vedno nižjih cenah so nekateri proizvajalci LED svetil začeli izdelovati LED sijalke iz izredno nekakovostnih in celo zdravju škodljivih materialov in elektronskih delov, ki lahko povzročijo tudi kratek stik ali celo požar. LED svetila morajo po EU zakonu imeti vsaj CE in ROHS certifikate, ki pa jih večina poceni LED svetil nima, ali pa CE pomeni China Export namesto oznake  skupine certifikatov, ki pomenijo, da je izdelek skladen z evropsko zakonodajo. Ameriški spletni portal electroniclovers.com je dokazal nihanje v moči celo do 300%. To pomeni, da je LED sijalka z nazivno močjo 3W na testu porabila kar 12W. Pri takšnem nihanju je povsem možno, da pride do pregrevanja ali celo vžiga. Razlika se tudi pojavlja pri izdelavi LED trakov, kjer so LED diode nameščene na bakrenem vezju, ki absorbira odvečno toploto, tako pri cenejših LED trakovih lahko zaradi manjše količine bakra v vezju pride do pregrevanja LED diode in s tem manjšega časa delovanja od navedenega.

 

Slabša svetilnost

Cenene LED sijalke, LED trakovi ali LED reflektorji se pogosto oglašujejo z obljubami o visoki svetilnosti, vendar če primerjamo 10W reflektor cenene kitajske izdelave in reflektor certificiranega proizvajalca lahko zaznamo precejšnjo razliko v svetilnosti, saj se v prvem uporabljajo čipi ter t.i. driverji neznanih proizvajalcev nekakovostne izdelave z namenom čim nižje cene. Ker je proizvodnja LED diod kemijski proces lahko tako pri nekakovostni izdelavi pride do 30% slabše svetilnosti med kakovostno in nekakovostno LED diodo, kar v praksi pomeni, da LED sijalka z nazivno močjo 10W v resnici oddaja le 7W svetlobe.

 

Zdravju škodljiva svetloba

Še en razlog, zakaj se ne odločiti za nakup cenenih LED svetil je v barvni reprodukciji, saj je našim očem prijazna le svetloba, ki čim bolj imitira naravno svetlobo, se pravi toplo bela (2700K – 3000K) oz. nevtralno bela ali day white (4000K – 4500K). Večina cenenih LED sijalk pa ima 6500K ali celo 7000K oz. hladno belo (modro) svetlobo, ki lahko celo bliska in ni primerna za funkcionalno osvetlitev, saj daje vtis t.i. umetne svetlobe oz. lahko celo škoduje našim očem.

 

Vsa LED svetila v naši ponudbi so narejena po najvišjih standardih in z kakovostnimi materiali in so skladna z vsemi EU standardi ter jih odlikuje najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Na vsa LED svetila vam nudimo tudi 1 letno garancijo. Glavni razlog naših nižjih cen ni v kakovosti, ampak v številu posrednikov, saj smo namreč uradni zastopnik za blagovno znamko MAX-LED v Sloveniji.

Pošlji vprašanje preko facebook messengerja!